Nastanak i razvoj firme FASADA

Iako FASADA pod ovim imenom egzistira već više od 20 godina, njeni počeci datiraju još od prve polovine prošloga veka. Sve je počelo kao radionica za izradu mlinskog kamena, da bi danas FASADA bila nezaobilazan partner u završnim građevinskim radovima.

  • 1932. godine, braća Dobrosav i Tihomir Topalović osnovali su u Trsteniku radionicu "KVARC", za proizvodnju mlinskog kamena.
  • 1945. godine, po završetku rata, firma "KVARC" iz Trstenika prelazi u Osijek, gde su tada bili povoljniji uslovi za rad privatnih preduzeća.
  • 1947. godine, Dobrosav Topalović, jedan od osnivača firme "KVARC", osniva novu firmu "SILEX", koja je ubrzo po osnivanju bila poznata u celoj tadašnjoj Jugoslaviji. Proizvodni program činili su proizvodnja mlinskog kamena i mlevenog kamena upotpunjena proizvodnjom ukrasnih maltera za završnu obradu fasada, koji se nanose prskanjem i danas ih proizvodimo pod imenom HIROFA. HIROFA je u to vreme bila veoma popularan materijal, pa je u raznim bojama krasila mnoge fasade.
  • 1985.-1990. godine firma širi proizvodni program, proizvodima danas poznatim pod imenom DULIT i DULIT "G".
  • 1991. godine, zbog događaja koji su pratili raspad SFRJ, firma prestaje sa radom.
  • 1992. godine, Dušan Topalović i Miloš Pralica nastavljaju tradiciju i osnivaju firmu "FASADA" u Šimanovcima.
  • 1993. godine, firma prelazi u Staru Pazovu, gde se vrlo brzo razvila u jednog od najznačajnijih proizvođača na ovim prostorima.

Pošto se pojavila potreba za širenjem proizvodnih kapaciteta, 2005. godine, kreće se sa izgradnjom novog poslovno-proizvodnog kompleksa u industrijskoj zoni Stare Pazove. Prva etapa izgradnje je završena i kompletna proizvodnja sa znatno povećanim kapacitetom je preseljena u novi proizvodni pogon. Nastavak, tj. realizacija druge etape, planira se za proleće 2011. godine.

"FASADA" nastavlja da razvija, usvaja i osvaja nove tehnologije i standarde i prati tokove modernog građevinarstva. Razvoj i istraživanje novih proizvoda preduzeće "FASADA" shvata veoma ozbiljno i u tome procesu služi se svojom laboratorijom, u saradnji sa drugim laboratorijama, kao i sa institutom IMS, Beograd. Svojim konstantnim kvalitetom zaslužila je poverenje najvećih građevinskih preduzeća, sa kojima ne raskida poslovne kontakte. Osnovna politika poslovanja firme je korektan odnos sa partnerima i izlaženje u susret svim njihovim zahtevima.

silosi-450

fabrika-450